Vlaamse Havendag
Vlaamse Havendag 7 mei 2023

Maak kennis met North Sea Port, locatie Gent

North Sea Port is de grensoverschrijdende haven van Vlissingen over Terneuzen tot in Gent. Ze is ontstaan uit de fusie van het Vlaams Havenbedrijf Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) op 1 januari 2018. North Sea Port is de tiende grootste haven van Europa. Het 60 kilometer lange havengebied is goed voor 550 bedrijven en 102.000 (in)directe jobs. 

North Sea Port wil op een duurzame wijze de haven verder ontwikkelen. Ontdek op de havendagen hoe de havenwereld en innovatie hand en hand gaan. Niet alleen Gent opent haar deuren op 7 mei, Vlissingen en Terneuzen kan je op de dag voordien, op 6 mei bezoeken. 

In North Sea Port kan je dus een heel weekend de haven en bedrijven van binnenuit ontdekken en beleven. Van Vlissingen, Borssele en Terneuzen in het Nederlandse deel van de haven, tot Zelzate, Evergem en Gent in het Vlaamse deel.

Plan je bezoek in North Sea Port, locatie Gent

Kom je op 7 mei naar Gent? We helpen je een handje om je bezoek voor te bereiden.

Bereikbaarheid
Laat de auto zoveel mogelijk thuis: alle locaties op de Havendag zijn prima bereikbaar zonder wagen. Pendelbussen brengen je vlotjes naar de juiste plaats. Kom je toch met de wagen, parkeer hem dan op één van de voorziene parkings. Stewards wijzen ze je de weg. Meer info vind je bij Bereikbaarheid

Bezoek de gezellige Havendorpen

Je bezoek begin je best op één van onze centrale Havendagdorpen: 

Rigakaai
Een greep uit wat er te beleven valt. Hier zie je demonstraties van de scheepvaartpolitie en de brandweer in het Grootdok. Schrijf je in voor de rondvaarten naar het Mercatordok of met een peilbootje en zie hoe diep het water is. Je kan ook meerijden met een elektrische truck en materiaal bewonderen waarmee bulkschepen worden gelost en geladen. Maak kennis met de digitalisering van de maritieme wereld en de wereld van motoren voor schepen. Neem plaats in een kraan of zie hoe de douane, met een hondenteam, goederen inspecteert.

Kluizendok 

Reserveer vooraf je plaats voor de rondvaarten in en aan het Kluizendok. Ontdek zelf wat de gevaren van een dode hoek van een vrachtwagen zijn. Neem plaats in een kraan of een vrachtwagen. Bezoek een sleepboot en maak kennis met de wereld van windmolens. Of rij mee met een trein. Dit zijn enkele voorbeelden van wat je allemaal kan beleven.

Infochalets
In alle Havendagdorpen staat er een infochalet. Weet je je pendelbus niet staan? Wil je een dagprogramma? Onze stewards staan jou daar en elders in het Havendagdorp graag bij.

Eten, drinken, toilet
In alle Havendagdorpen kan je wat eten en drinken en zijn er toiletten voorzien.

Spring binnen bij de deelnemende bedrijven

Zin in meer? Vanuit het Havendagdorp begint je bezoek aan een of meerdere bedrijven.  De pendelbus is het handigste vervoermiddel om een bezoekje aan één van de deelnemende bedrijven te brengen. Kijk op de pagina bereikbaarheid voor gedetailleerde info over de bussen. 

Met een reservatie bij een bedrijf, reserveer je ook meteen een plaats op de pendelbus die je vanuit het havendagdorp naar het bedrijf brengt. Wil je meerdere bedrijven bezoeken, dan kom je met de pendelbus terug naar het Havendagdorp waar je op een andere bus richting een ander bedrijf springt. Tip: hou dan wel je reistijd en de bezoekuren in het oog.

Bij bedrijven staat steeds informatie over toegankelijkheid voor mindervaliden en voor kinderen.

Plan je bezoek

Klaar om je programma samen te stellen? Ga naar het overzicht van alle activiteiten en gebruik de handige filters. Je kan je bezoek ook plannen met ‘Mijn havendag’. 

Let op: voor sommige bedrijfsactiviteiten is het aantal plaatsen beperkt en moet je je vooraf inschrijven. Enkel geregistreerde bezoekers worden toegelaten.