VLAAMSE HAVENDAG 2017

Welkom op de Vlaamse Havendag!

Op zondag 17 september zetten de havenbedrijven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge opnieuw hun deuren open. In samenwerking met de Vlaamse overheid organiseren ze dan de vijfde Vlaamse Havendag, waar jong en oud een unieke blik kan werpen achter de schermen van de Vlaamse havens. Welkom in jouw haven!

De havens bruisen van activiteit. Maar weet je ook wat er precies gebeurt, en wie er elke dag het beste van zichzelf geeft? Elke haven heeft zijn specialiteit, dat maakt hen alle vier uniek en complementair. Ontdek wat ze te bieden hebben en maak kennis met de ambassadeurs van de havens. Zij zorgen ervoor dat alles gesmeerd loopt. Ontdek de haven in jouw buurt tijdens de Vlaamse Havendag!

De Vlaamse havens: van wereldbelang

Het belang van onze vier Vlaamse havens kan moeilijk onderschat worden. Zo is de haven van Antwerpen niet alleen de tweede grootste haven van Europa, maar ook de Europese marktleider voor de behandeling van staal en fruit en de belangrijkste koffieopslaghaven ter wereld. Indrukwekkende cijfers, zeker als je weet dat ruim 150.000 mensen hun boterham in en rond de haven verdienen. Daarbij gaat het niet alleen om directe tewerkstelling: ook het aantal jobs dat indirect met de haven te maken heeft, blijft jaar na jaar stijgen.

De haven van Zeebrugge, een relatief jonge haven met moderne infrastructuur, is de absolute wereldleider voor de behandeling van nieuwe wagens. In 2016 werden via Zeebrugge meer dan 2,7 miljoen auto’s verscheept! De totale goederenoverslag steeg van 14 miljoen ton in 1985 tot een volume van bijna 40 miljoen ton vandaag. Daarmee is de haven een belangrijke economische speler. Zeebrugge biedt werkgelegenheid aan zo’n 25.000 mensen en telt meer dan 2.000 havenarbeiders.

De dienstverlening aan de offshore windindustrie is de belangrijkste activiteit van de haven van Oostende. De offshore windsector kent al jaren een sterke groei. Het Belgische windmolenpark Northwind is sinds eind mei 2014 volledig operationeel. Dat wil zeggen dat alle 72 windturbines in zee draaien en groene stroom produceren voor 230.000 gezinnen. Daarnaast wordt de haven van Oostende ook de uitvalsbasis en het onderhoudscentrum voor het nieuw te bouwen Rentel-windmolenpark. Daarvoor worden nu de nodige voorbereidingen getroffen.

De haven van Gent tot slot verschaft werk aan 60.000 mensen en is na de crisis van 2009 aan een echte heropleving toe. Met een totale goederenoverslag van 51 miljoen ton beleefde de haven vorig jaar zelfs haar beste jaar tot nu toe. Vooral de zeevaart heeft de haven herontdekt. Gent ziet bovendien haar positie als bulkhaven herbevestigd en is nog altijd de grootste drogebulkhaven van het land. Door de uitbreiding van de terreinen konden zich vorig jaar ook heel wat nieuwe bedrijven in de haven vestigen.

Plan je dag!

Op deze website vind je alle activiteiten opgesomd per haven. Ga zeker eens kijken: je zal snel merken dat een dag eigenlijk te kort is om de wereld van de havens te ontdekken. 

 

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: