VLAAMSE HAVENDAG 2017

Waarom organiseren we een Vlaamse Havendag?

Op zondag 17 september 2017 vindt de vijfde Vlaamse Havendag plaats.

Waar komt die dag vandaan, waarom is hij nodig en wie is erbij betrokken?

Onbekend is onbemind

In het begin van de jaren 2000 vroeg onder meer de Vlaamse Havencommissie meer aandacht voor het imago van de Vlaamse havens. Het brede publiek kent wel iets van de havenwereld en is er ook wel trots op, maar veel mensen zijn zich toch onvoldoende bewust van de functie en het belang van de havens.

Flanders Port Area

In 2007 werd het concept ‘Flanders Port Area’ uitgewerkt: een samenwerkingsverband tussen de vier Vlaamse havens, de Vlaamse werkgeversorganisaties en de Vlaamse overheid. De partners streefden een hele waaier aan doelstellingen na, met onder meer ruim aandacht voor het vergroten van het maatschappelijk draagvlak van de Vlaamse havens. De Vlaamse Havendag is een concreet resultaat van de samenwerking in het kader van Flanders Port Area.

De Vlaamse Havendag

In 2008 zetten de Vlaamse overheid, de Vlaamse havens en de privésector samen hun schouders onder de eerste Vlaamse Havendag. De overheid stond in voor de overkoepelende mediacampagne en coördineerde de algemene look-and-feel. Elk van de vier Vlaamse havens stelde een programma op, geschikt voor een breed publiek en gebaseerd op de lokale bijzonderheden. Na 2008 volgden er nog Vlaamse Havendagen in 2011, 2013 en 2015. De vijfde editie in 2017 gaat van start met een gloednieuw thema: ‘Welkom in jouw haven! Ontdek de haven in jouw buurt.’

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: