VLAAMSE HAVENDAG 2017

Voorwoord

Waaraan denk je als je iets hoort over de Vlaamse havens? Welk beeld krijg je voor ogen als het gaat over de haven van Antwerpen, Zeebrugge, Gent of Oostende?

Veel mensen denken aan enorme schepen, volgestapeld met kleurrijke containers. Maar wat gaat er schuil achter die grote metalen dozen? Wat is er nodig om de scheepsvrachten te ontvangen en te behandelen? Hoe groot is het raderwerk dat de haven doet draaien? Welke mensen werken elke dag keihard om de boel draaiende te houden? Kortom: welke wereld gaat er schuil in en achter onze havens?

Op zondag 17 september krijgt iedereen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen. Tijdens de vijfde Vlaamse Havendag onthullen onze zeehavens al hun geheimen.

De Vlaamse Havendag is een uitstekende gelegenheid om te ontdekken op welke manieren de havens bijdragen aan onze economie. Bijna één op de tien jobs in Vlaanderen heeft rechtstreeks of onrechtstreeks een band met een haven. Zowat één op de zeven euro’s die we in Vlaanderen verdienen, komt via een haven. Samen zijn de havens goed voor een toegevoegde waarde van 27 miljard euro. We danken onze welvaart in grote mate aan alles wat er in de havens gebeurt.

De Vlaamse Havendag kan duidelijk maken hoe trots we mogen zijn op onze havens. We hebben in Vlaanderen de tweede grootste haven van Europa, maar we hebben ook de snelste containerhaven, de grootste opslagcapaciteit, de grootste staalhaven, het grootste chemische complex, de grootste autohaven, de grootste gashub en ga zo maar door.

Misschien krijg je tijdens je bezoek zelf wel de smaak te pakken? De haven biedt een toekomst aan veel mensen met uiteenlopende profielen. Er zijn tal van boeiende jobs en verrassende uitdagingen. De Vlaamse Havendag kan het begin zijn van een mooie carrière(switch).

Om je haventrip alvast uit te stippelen, kun je terecht op deze programmawebsite of je kun je gebruik maken van onze programmabrochure (te downloaden bij 'campagne').

Ik wens iedereen een boeiende en verrassende Vlaamse Havendag!

Veel plezier,

Ben Weyts

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: