VLAAMSE HAVENDAG 2017

Programma

Op deze programmapagina vind je alle activiteiten opgesomd per haven. Neem zeker een kijkje: je zal snel merken dat een dag eigenlijk te kort is om de wereld van de havens te ontdekken.

AANMEREN KAN HIER

Filter

Administratie van Douane en Accijnzen

Voeg toe aan mijn havendag
Speciaal voor de Vlaamse Havendag opent de Administratie van Douane en Accijnzen de deuren van de Grensinspectiepost op Linkeroever. Verschillende diensten lichten hun taken toe en organiseren demo's. De Mobiele Teams 5 en 7 leggen uit hoe ze goederen scannen en verifiëren. Mobiel Team 9 toont hoe de haven wordt beveiligd en demonstreert een arrestatie. Het Rummage-team organiseert een speurtocht voor kinderen en ook de Motorrijders en de Hondenteams tonen hoe ze werken. De Harmonie van Financiën zorgt voor de muzikale opluistering.

Agentschap MDK met vloot - Loodswezen en Vlaamse hydrografie

Voeg toe aan mijn havendag
De Sirius, het paradepaardje van het Agentschap MDK, vaart richting Antwerpen. Het schip beschikt over hoogtechnologische snufjes en wordt in noodsituaties als coördinatieplatform gebruikt. De Sirius is uitgerust met een ingebouwde gyro die garant staat voor snelle en kwaliteitsvolle hydrografische metingen. Studenten van het maritiem onderwijs vinden aan boord al het nodige om de theorie in de praktijk om te zetten. Het vaartuig kan ook tijdelijk de Loodsboot vervangen. Tijdens de Vlaamse Havendag zullen bemanningen van VLOOT en experts van de Vlaamse Hydrografie aan boord zijn om de mogelijkheden en de opdrachten toe te lichten. Ook het Vlaams Loodswezen sluit aan.

Algemeen Werkhuis Noord

 • Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • neen

 • Aangepast schoeisel
Voeg toe aan mijn havendag
De bouw van de droogdokken in Antwerpen, ook wel 'putten' genoemd, startte in 1861. De site bleef jarenlang groeien, tot in 1931 het laatste droogdok werd aangelegd. De dokken worden vandaag nog altijd gebruikt als een vaste onderhouds -en herstelplaats voor schepen. Op korte termijn wordt de site mee geïntegreerd in het nieuwe Droogdokkenpark. Wil je weten hoe zo'n droogdok werkt? Grijp dan je kans om een laatste keer langs de authentieke 'putten' te wandelen en te ontdekken hoe diep een droogdok is en hoe het wordt opgebouwd.

Anglo Belgian Corporation

Voeg toe aan mijn havendag
Anglo Belgian Corporation (ABC) is een leidinggevende producent van diesel- en dual fuel-motoren met meer dan een eeuw ervaring. Sinds 1912 is ABC actief in de energie- en transportsector. De motoren die het bedrijf produceert, vormen het hart van sleepboten, binnenvaartschepen, locomotieven en thermische elektriciteitscentrales. Tijdens de Havendag kun je aan het Kluizendok een sterke ABC-motor in een HLD77-locomotief van Lineas (vroeger B-Logistics) bekijken. Bovendien opent ABC de deuren van haar kantoor op de Wiedauwkaai. Vertrek op een historische ontdekkingsreis en ga op de foto met de grootste scheepsmotor die in België wordt gebouwd! Meer informatie vind je op http://www.abc-engines.com/vlaamsehavendag2017.

Anglo Belgian Corporation

Voeg toe aan mijn havendag
Anglo Belgian Corporation (ABC) is een leidinggevende producent van diesel- en dual fuel-motoren met meer dan een eeuw ervaring. Sinds 1912 is ABC actief in de energie- en transportsector. De motoren die het bedrijf produceert, vormen het hart van sleepboten, binnenvaartschepen, locomotieven en thermische elektriciteitscentrales. Tijdens de Havendag kun je aan de Rigakaai een sterke ABC-motor bewonderen. Bovendien opent ABC de deuren van haar kantoor op de Wiedauwkaai. Vertrek op een historische ontdekkingsreis en ga op de foto met de grootste scheepsmotor die in België wordt gebouwd! Meer informatie vind je op http://www.abc-engines.com/vlaamsehavendag2017.

APM Terminals Zeebrugge

Voeg toe aan mijn havendag
APM Terminals maakt deel uit van de A.P. Moller Maerskgroep. Die groep stelt wereldwijd 110.000 mensen tewerk in 130 landen en beheert 75 terminals op vijf continenten. Alleen al op de terminals werken 21.000 mensen. Op de terminal in Zeebrugge worden containers uit alle hoeken van de wereld gelost en geladen. De terminal kan jaarlijks 1.350.000 TEU (containers van zo'n 6 meter lang) behandelen. Met behulp van zeven portaalkranen van 90 meter hoog en een reikwijdte van 65 meter kan APM Terminals de grootste schepen ter wereld behandelen. Sinds kort beschikt het bedrijf ook over een weegbrug op de terminal in Zeebrugge. Tijdens je bezoek kun je een busrit maken over de terminal en zo het rijdend materieel bezichtigen. Dit is de haven zoals je haar nog nooit zag! Opgelet: de laatste busrit vertrekt om 16:30 uur.

ArcelorMittal Gent

 • Vasco da Gamalaan, 9000 Gent
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • neen

 • Minimumleeftijd 14 jaar - kinderopvang voorzien
 • Veiligheidsuitrusting (helm + bril) voorzien ter plaatse
Voeg toe aan mijn havendag
Zee- en binnenvaartschepen, torpedowagens, vrachtwagens, treinwagons... dit is maar een greep uit de vele transportmiddelen die ArcelorMittal nodig heeft om staal te produceren én te verzenden naar haar klanten. Op de Vlaamse Havendag vertrek je op een busrondrit doorheen het bedrijf. Je ziet hoe de grondstoffen gelost worden uit grote zeeschepen en in de hoogovens geladen worden. Je stapt één keer uit om een volledig geautomatiseerde verzendhal te bezoeken. Daar zie je hoe staalrollen in een vrachtwagen of treinwagon geladen worden. Het bezoek duurt ongeveer 1 uur. Na het bezoek kun je terecht in de tent met staaltoepassingen voor een hapje en een drankje. Kom zelfstandig naar de parking van ArcelorMittal (John Kennedylaan 51, 9042 Gent) of neem aan het Kluizendok een shuttlebus.

Association Port of Zeebrugge Interests (APZI)

 • Isabellalaan 1, 8380 Zeebrugge
 • 10:00 - 18:00
 • gratis
 • neen

Voeg toe aan mijn havendag
APZI is de overkoepelende organisatie van de havenondernemingen in Zeebrugge. 160 bedrijven zijn aangesloten. APZI zorgt voor de belangenbehartiging van de private havensector en de promotie van de haven van Zeebrugge. Bezoek onze infostand op de centrale site.

Atrium Opleidingen

Voeg toe aan mijn havendag
Opleidingscentrum Atrium biedt opleidingen in havengerelateerde sectoren: logistiek, transport ... Kom langs tijdens de Havendag en neem deel aan een workshop rond PE-lassen (materiaalvoorstelling & manier van lassen). Maak kennis met onze nieuwe rijgedragmodule en rijd zelf met een heftruck. Volg de uiteenzetting 'Hoe veilig werken in besloten ruimten?'. De opleiding die het best bij jou past, vind je bij Atrium!

Belgian Offshore Platform

Voeg toe aan mijn havendag
Voor de Vlaamse Havendag slaan de diverse windparken en de Belgische vereniging voor de offshore windenergie (het Belgian Offshore Platform, BOP) de handen in elkaar. Op de site van Parkwind, die voor deze gelegenheid haar loodsen opent, maak je kennis met deze boeiende wereld in volle ontwikkeling. Aan de hand van levendig beeldmateriaal, dikke zeekabels, onderhoudsgereedschap en een presentatie krijg je een volledig beeld van de ontwikkeling, bouw, uitbating en het onderhoud van een windturbinepark. Ook de jonge bezoekers worden niet vergeten: tijdens een interactieve workshop kunnen kinderen tussen 10 en 12 jaar zelf een windpark inplannen en even in de huid kruipen van een ingenieur, technicus of bioloog.

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: