DE HAVEN VAN

Zeebrugge

Een maritiem kruispunt

Zeebrugge is een jonge haven met een moderne infrastructuur. De totale goederenoverslag steeg van 14 miljoen ton in 1985 tot een volume van bijna 38 miljoen ton vandaag. De haven is dan ook een belangrijke Europese speler. De roll-on-roll-off-trafiek en het containerverkeer alleen al maken meer dan drie vierde van de totale Zeebrugse goederenoverslag uit. Het merendeel van de ladingen verlaat de haven per vrachtwagen. Toch neemt het aandeel van het spoor toe. Heel wat goederen komen ook aan per schip om opnieuw per schip te vertrekken (zee- en binnenschepen).

Zeebrugge is bovendien een cruciaal knooppunt voor onze energievoorziening, met drie aardgasterminals en tientallen windturbines. De bedrijven in het havengebied Brugge-Zeebrugge realiseerden vorig jaar een directe toegevoegde waarde van bijna 1 miljard euro (cijfers van de Nationale Bank). Bijna 20.000 mensen danken hun job aan dit knooppunt waar zeeschepen, vrachtwagens, treinen en binnenvaartschepen elkaar ontmoeten. Hier worden de goederen die je straks in de winkelrekken vindt voorzichtig en efficiënt behandeld.

Op zondag 17 september zetten heel wat bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Het Pierre Vandammehuis, naast de grote zeesluis aan de Isabellalaan, vormt het centrale vertrekpunt.

Kom je mee op ontdekkingsreis? Ontdek hieronder alle activiteiten!

We kijken er alvast naar uit je te mogen ontvangen. Welkom in jouw haven!

Download de programmabrochure voor de Haven van Zeebrugge.

 

 

Aanmeren kan hier

Filter

APM Terminals Zeebrugge

Voeg toe aan mijn havendag
APM Terminals maakt deel uit van de A.P. Moller Maerskgroep. Die groep stelt wereldwijd 110.000 mensen tewerk in 130 landen en beheert 75 terminals op vijf continenten. Alleen al op de terminals werken 21.000 mensen. Op de terminal in Zeebrugge worden containers uit alle hoeken van de wereld gelost en geladen. De terminal kan jaarlijks 1.350.000 TEU (containers van zo'n 6 meter lang) behandelen. Met behulp van zeven portaalkranen van 90 meter hoog en een reikwijdte van 65 meter kan APM Terminals de grootste schepen ter wereld behandelen. Sinds kort beschikt het bedrijf ook over een weegbrug op de terminal in Zeebrugge. Tijdens je bezoek kun je een busrit maken over de terminal en zo het rijdend materieel bezichtigen. Dit is de haven zoals je haar nog nooit zag! Opgelet: de laatste busrit vertrekt om 16:30 uur.

Association Port of Zeebrugge Interests (APZI)

Voeg toe aan mijn havendag
APZI is de overkoepelende organisatie van de havenondernemingen in Zeebrugge. 160 bedrijven zijn aangesloten. APZI zorgt voor de belangenbehartiging van de private havensector en de promotie van de haven van Zeebrugge. Bezoek onze infostand op de centrale site.

Atrium Opleidingen

Voeg toe aan mijn havendag
Opleidingscentrum Atrium biedt opleidingen in havengerelateerde sectoren: logistiek, transport ... Kom langs tijdens de Havendag en neem deel aan een workshop rond PE-lassen (materiaalvoorstelling & manier van lassen). Maak kennis met onze nieuwe rijgedragmodule en rijd zelf met een heftruck. Volg de uiteenzetting 'Hoe veilig werken in besloten ruimten?'. De opleiding die het best bij jou past, vind je bij Atrium!

Concertgebouw Brugge

 • 't Zand 34
 • Woensdag t.e.m. zaterdag van 14-18h. Zondag van 10-12h30.
 • gratis
Voeg toe aan mijn havendag
Het Concertgebouw Circuit is de spreekwoordelijke kers op de taart van de verbouwing en vernieuwing van het Concertgebouw. De feestelijke opening op zondag 17/09/2017 valt samen met autoloze zondag en De Cultuurmarkt in Brugge. We voorzien een pittig dagprogramma, vanaf 10h, met tal van leuke activiteiten. Officiële opening met speeches (Renaat Landuyt, Burgemeester Brugge & Katrien Van Eeckhoutte, general manager Concertgebouw) Workshop Vliegerkes maken met Henk Ryckaert Pannenkoeken festijn Workshop poppen maken Doorlopend gratis concerten in het Concertgebouw Fanfare optreden Workshop majorette Live uitzending van Radio 2 vanop het dak van het Concertgebouw De festiviteiten eindigen rond 16h met een frisse Brugse Zot of Spa gearomatiseerd water tijdens de Ode aan Ludwig van Beethoven.

Depre Storage & Handling NV

Voeg toe aan mijn havendag
Group Depre en Depre Storage & Handling - gespecialiseerd in de opslag en behandeling van rijst, granen en oliehoudende zaden - stellen zich voor aan het grote publiek. Tijdens een geleide rondgang door de magazijnen en kantoren van het bedrijf kom je alles te weten over hun dagelijkse bezigheden.

Federale Overheidsdienst Financiën

Voeg toe aan mijn havendag
Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar de haven van Zeebrugge vormt een buitengrens van de Europese Unie. Omdat schepen uit alle hoeken van de wereld er aanmeren, controleert de douane de binnengebrachte producten. Die maatregel moet verboden of gevaarlijke goederen tijdig onderscheppen. Kom langs tijdens de Vlaamse Havendag en ontmoet het team dat goederen en vrachtwagens controleert. Wie wil, kan een echte drugshond aan het werk zien. De experts leggen uit wat je op vakantie niet mag kopen en hoe je namaakgoederen kunt herkennen. Een boeiende trip!

Fluxys LNG Terminal

 • Isabellalaan 1
 • 10.00-17.00 (geleide bezoeken van +- 2 uren mits inschrijving)
 • gratis
 • Inschrijven via http://www.fluxys.com/belgium/nl-BE
 • Inschrijving (naam, voornaam, geboortedatum, nationaliteit)
Voeg toe aan mijn havendag
Fluxys, de Belgische transporteur van aardgas en een draaischijf voor gasstromen in Noordwest-Europa, organiseert een geleid bezoek aan de LNG-terminal in de buitenhaven. In die installatie wordt vloeibaar aardgas met schepen aangevoerd. Afhankelijk van de bestemming wordt het LNG overgeladen op grote of kleine schepen, in vrachtwagens geladen of opnieuw gasvormig gemaakt voor de Europese markt. Het bezoek duurt ongeveer twee uur en bestaat uit een uiteenzetting over het bedrijf en een rondrit op de site waar een vijfde tank in aanbouw is. Er worden de hele dag bussen ingelegd vanaf een centrale verzamelplaats. Vergeet je niet vooraf in te schrijven, want de plaatsen zijn beperkt.

FOD Defensie Marinebasis Zeebrugge

 • Graaf Jansdijk 1
 • 09:30 - 17:30
 • gratis
 • Screening ter plaatse
Voeg toe aan mijn havendag
De Belgische Marine is met 1.750 werknemers een van de grootste werkgevers in de haven van Zeebrugge. Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in een boeiende maritieme job, kom dan langs en ontdek de Marine van de 21ste eeuw, waar vakmanschap en creativiteit centraal staan. Zet de stap naar een afwisselende en uitdagende functie.

International Car Operators (ICO)

Voeg toe aan mijn havendag
Breng een bezoek aan ICO op de Hanze Terminal in de achterhaven van Zeebrugge. Je bent welkom op de 5e verdieping van het nieuwe kantoorgebouw. Het gebouw zelf is nog niet volledig afgewerkt, maar je kan wel genieten van een prachtig zicht op een RORO state of the art terminal. Daarnaast is er kinderanimatie en drankgelegenheid.

LINEAS (B-Logistics)

 • Baron de Maerelaan 103
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • Veiligheidsschoenen indien mogelijk, zoniet voorzien wij hier zelf in
Voeg toe aan mijn havendag
Lineas, het vroegere B-Logistics, is een privébedrijf dat instaat voor het goederenverkeer op het Belgische spoornetwerk. Tijdens de Vlaamse Havendag ontdek je de activiteiten en de klanten van Lineas en mag je met een locomotief meerijden. Je komt ook te weten hoe een trein voor het vertrek gecontroleerd wordt. Medewerkers geven toelichting bij enkele vacatures van Lineas, zoals Senior Ground Operator, Logistics Coordinator, Shunting Driver ... Lijkt het je wat? Kom dan zeker langs!

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: