DE HAVEN VAN

Oostende

Focus op blauwe groei

De haven van Oostende opent speciaal voor de vijfde editie van de Vlaamse Havendag de deuren van de offshore windterminal van REBO (Renewable Energy Base Oostende).

Vanuit de onthaalsite maak je kennis met de verschillende ontwikkelingen in blauwe groei. De offshore windactiviteiten vormen de hoofdmoot, maar er is nog heel wat meer te ontdekken. Op de REBO-terminal in de voorhaven van Oostende gebeurt momenteel het onderhoud van vier operationele Belgische windmolenparken: C-Power, Belwind, Northwind en Nobelwind. Grote installatieschepen zoals Thor en Vole au Vent opereren op regelmatige basis vanuit Oostende. Naast de grote installatieschepen zijn er ook heel wat onderhoudsschepen die dagelijks voor kleinere onderhoudswerken naar de windmolenparken varen.

Sinds enkele jaren is 'blauwe groei' een speerpunt binnen de ontwikkeling van de haven van Oostende. ‘Blauwe groei’ staat voor duurzame ontginning en ontwikkeling op zee. De term maakt duidelijk dat de Noordzee een aanjager kan zijn voor de Vlaamse economie.

Op zondag 17 september zetten heel wat bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Voor sommige bedrijfsbezoeken moet je vooraf inschrijven. Enkel geregistreerde bezoekers worden toegelaten.

Ontdek hieronder alle activiteiten!

We kijken er alvast naar uit je te mogen ontvangen. Welkom in jouw haven!

Download de programmabrochure voor de Haven van Oostende.

 

 

 

Aanmeren kan hier

Filter

Belgian Offshore Platform

Voeg toe aan mijn havendag
Voor de Vlaamse Havendag slaan de diverse windparken en de Belgische vereniging voor de offshore windenergie (het Belgian Offshore Platform, BOP) de handen in elkaar. Op de site van Parkwind, die voor deze gelegenheid haar loodsen opent, maak je kennis met deze boeiende wereld in volle ontwikkeling. Aan de hand van levendig beeldmateriaal, dikke zeekabels, onderhoudsgereedschap en een presentatie krijg je een volledig beeld van de ontwikkeling, bouw, uitbating en het onderhoud van een windturbinepark. Ook de jonge bezoekers worden niet vergeten: tijdens een interactieve workshop kunnen kinderen tussen 10 en 12 jaar zelf een windpark inplannen en even in de huid kruipen van een ingenieur, technicus of bioloog.

CMI Services

Voeg toe aan mijn havendag
CMI Services is een internationale speler die dankzij een breed aanbod van ervaring en technologie actief is in steeds meer verschillende industriële takken. De windenergiesector bijvoorbeeld. CMI Services voert eenvoudige herstellingen uit, maar biedt ook complete langetermijncontracten voor zowel onshore als offshore windturbines. Sinds 2011 is CMI Services ook gevestigd in Oostende voor de ondersteuning van het onderhoud en de service van de offshore windturbines in de Noordzee.

DEMO: Geoxyz & Falck Safety Services

Voeg toe aan mijn havendag
Benieuwd hoe een veiligheidsoperatie op zee in zijn werk gaat? Falck en GEOxyz slaan de handen in elkaar om veiligheidsdemonstraties uit te voeren ter hoogte van Kaai 605. Vanop het Offshore Supportvaartuig 'Geosurveyor X' springen een achttal personen overboord. Het vaartuig van GEOxyz blijft in een zeewaartse positie ter plaatse om de zone te beveiligen tegen toekomend verkeer. Enkele slachtoffers steken de handflare aan en demonstreren de safety swim. Vervolgens vormen ze een huddle en wordt een liferaft in het water gegooid. Nadat die ondersteboven is geopend, sleept een Fast Rescue Boat (FRB) de slachtoffers op de raft naar het vaartuig. Via een net, ter beschikking gesteld door Falck Safety Services, klimmen vier slachtoffers aan boord. Ten slotte redt de FRB de overgebleven slachtoffers met het maritieme reddingstoestel Jason's Cradle.

Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Voeg toe aan mijn havendag
De afdelingen Maritieme Toegang, Waterbouwkundig Laboratorium, Algemene Technische ondersteuning en Geotechniek laten je tijdens de Vlaamse Havendag kennismaken met hun expertise. Samen bouwen we het nieuwe maritiem onderzoekscentrum in Oostende. In onze infostand kan je ontdekken wat we allemaal onderzoeken in het maritiem onderzoekscentrum. Je kan ook zelf uittesten waarom sluizen noodzakelijk zijn. We laten je zien hoe we met een drone de havendammen in beeld brengen en controleren. Kom ook alles te weten over innovatieve technieken om de ondergrond in kaart te brengen.

Fabrieken voor de Toekomst

Voeg toe aan mijn havendag
Met de Fabrieken voor de Toekomst wil de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij innovatie en ondernemen in West-Vlaanderen stimuleren. De Fabriek voor de Toekomst 'Blue Energy' focust op offshore wind-, golf- en getijdenenergie. De bouw en het onderhoud van windparken en de ontwikkelingen in golf- en getijdenenergie bieden immers veel kansen voor lokale tewerkstelling en economische groei. De Academie voor de Toekomst geeft je informatie over de jobs in de offshorewindsector en vertelt je welke kennis en vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Je kan er ook terecht voor een overzicht van de opleidingen die je voorbereiden op een job in die sector, zoals de opleiding Onderhoudstechnicus voor de on- en offshore windsector. Kom zeker eens luisteren wat deze sector jou te bieden heeft!

Falck Safety Services

Voeg toe aan mijn havendag
Het trainingscentrum van Falck Safety Services België beschikt over een hoofdgebouw in de Esplanadestraat en een bijgebouw aan het Maritiem Plein. Het hoofdgebouw beschikt over realistische trainingssimulatoren om in de juiste omstandigheden te trainen. Dat gaat van een terrein specifiek voor brandbestrijdingsoefeningen tot de faciliteiten om (volledig) indoor sea survival-trainingen te organiseren. Daarnaast biedt het trainingscentrum de unieke mogelijkheid om (volledig indoor) trainingen op hoogte te organiseren. De fire ground, de klimtoren en het trainingsbad zijn open voor bezoekers.

Fototentoonstelling Haven Oostende

Voeg toe aan mijn havendag
Welke activiteiten spelen zich allemaal af in de haven van Oostende? Ontdek het aan de hand van de fototentoonstelling op de Blauwe Groei Site!

Franlis

  • Hendrik Baelskaai 36 (gratis parking)
  • Vertrek: 09:00 of 14:00
  • Inschrijving verplicht, want aantal plaatsen zijn beperkt! Boek je tickets op www.franlis.be.
  • Wind- en waterdichte kledij voorzien, op zee kan het frisser zijn dan aan land!
Voeg toe aan mijn havendag
Waarom in de haven blijven? Scheep in en bezoek de Belgische windmolenparken op zee! Tijdens de vaart dompelt een gids je onder in de wereld van de kustvaart. Je leert bij over havensignalisatie, diverse boeien en bakens, de exploratie van mariene vogels en zeezoogdieren en het kruisen van de internationale scheepvaartroute. Eindpunt: het windmolenpark van C-Power op de Thorntonbank, 30 km buiten de kustlijn. Een unieke ervaring, niet voor landrotten!  Niet gratis! Toegangsprijs: 35 euro/pp (ipv 40 euro/pp)

Franlis

  • Weststaketsel (Klein Strand)
  • Vertrek om 14:00
  • Verplicht, want aantal plaatsen zijn beperkt! Boek je tickets op www.franlis.be.
Voeg toe aan mijn havendag
Geen betere manier om de haven te ontdekken dan per boot! Scheep in op de Franlis III en laat je onder begeleiding van een professionele gids meevoeren door het reilen en zeilen van Ostend Energy Port. Je vaart voorbij de jachthavens, de cruisekaaien, de twee zeesluizen, het havengebouw, de REBO-site met werkschepen, de aanlegplaatsen van de loodsboten, het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum ... Als kers op de taart passeer je langs de twee nieuwe strekdammen naar open zee en krijg je er een korte zeetocht bij die je een volledig andere kijk geeft op de Belgische kust. De tocht duurt 45 minuten.

G4S

Voeg toe aan mijn havendag
Als wereldleider in beveiligingsoplossingen specialiseert G4S zich in het outsourcen van businessprocessen in sectoren waar security en safety van uiterst belang zijn. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen en stelt 585.000 werknemers tewerk. Een belangrijke taak van G4S is de beveiliging van zeehavens en havenfaciliteiten volgens de International Ship & Port Facility Security-code (ISPS). Dankzij zijn uitgebreide aanbod kan G4S een compleet veiligheidsplan voorzien op maat van de haven: van het inzetten van expertise tot de coördinatie van activiteiten en het leveren van veiligheidssystemen. Zie jij een job in de veiligheid ook wel zitten? De rekruteringsmedewerkers van G4S heten je alvast welkom!

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: