DE HAVEN VAN

Gent

De Gentse haven komt naar je toe!

Het Gentse havengebied ligt ten noorden van de stad en verschaft werk aan 64.000 mensen in een driehonderdtal bedrijven. Het is 4.700 hectare groot en omvat vijf dokken, 28 kilometer aan kaaimuren, 130 kilometer wegen, 212 kilometer sporen en tal van kranen om zeeschepen en binnenvaartschepen te laden en te lossen. In 2016 verzette de Gentse haven 51 miljoen ton aan goederen.

Niet alleen heel wat grondstoffen passeren elk jaar de revue, ook goederen uit het dagelijks leven komen aan bod. Van de vezels in je sinaasappelsap tot de Volvo op je oprit: de haven is alomtegenwoordig. Om alle producten snel, efficiënt en veilig op de juiste plaats te brengen, zet de haven van Gent verschillende transportmiddelen in: spoor, weg, zeevaart en binnenvaart!

Auto’s, fruitsap, graan, strooizout … De haven van Gent maakt deel uit van je leven!

Op zondag 17 september zetten heel wat bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Kom langs en ontdek hoe de haven ervoor zorgt dat jouw favoriete producten bij je thuis raken.

Bekijk hieronder alle activiteiten!

We kijken er alvast naar uit je te mogen ontvangen. Welkom in jouw haven!

Download de programmabrochure voor de Haven van Gent.

Aanmeren kan hier

Filter

Anglo Belgian Corporation

Voeg toe aan mijn havendag
Anglo Belgian Corporation (ABC) is een leidinggevende producent van diesel- en dual fuel-motoren met meer dan een eeuw ervaring. Sinds 1912 is ABC actief in de energie- en transportsector. De motoren die het bedrijf produceert, vormen het hart van sleepboten, binnenvaartschepen, locomotieven en thermische elektriciteitscentrales. Tijdens de Havendag kun je aan de Rigakaai een sterke ABC-motor bewonderen. Bovendien opent ABC de deuren van haar kantoor op de Wiedauwkaai. Vertrek op een historische ontdekkingsreis en ga op de foto met de grootste scheepsmotor die in België wordt gebouwd! Meer informatie vind je op http://www.abc-engines.com/vlaamsehavendag2017.

Anglo Belgian Corporation

Voeg toe aan mijn havendag
Anglo Belgian Corporation (ABC) is een leidinggevende producent van diesel- en dual fuel-motoren met meer dan een eeuw ervaring. Sinds 1912 is ABC actief in de energie- en transportsector. De motoren die het bedrijf produceert, vormen het hart van sleepboten, binnenvaartschepen, locomotieven en thermische elektriciteitscentrales. Tijdens de Havendag kun je aan het Kluizendok een sterke ABC-motor in een HLD77-locomotief van Lineas (vroeger B-Logistics) bekijken. Bovendien opent ABC de deuren van haar kantoor op de Wiedauwkaai. Vertrek op een historische ontdekkingsreis en ga op de foto met de grootste scheepsmotor die in België wordt gebouwd! Meer informatie vind je op http://www.abc-engines.com/vlaamsehavendag2017.

ArcelorMittal Gent

 • Vasco da Gamalaan
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • Minimumleeftijd 14 jaar - kinderopvang voorzien
 • Veiligheidsuitrusting (helm + bril) voorzien ter plaatse
Voeg toe aan mijn havendag
Zee- en binnenvaartschepen, torpedowagens, vrachtwagens, treinwagons... dit is maar een greep uit de vele transportmiddelen die ArcelorMittal nodig heeft om staal te produceren én te verzenden naar haar klanten. Op de Vlaamse Havendag vertrek je op een busrondrit doorheen het bedrijf. Je ziet hoe de grondstoffen gelost worden uit grote zeeschepen en in de hoogovens geladen worden. Je stapt één keer uit om een volledig geautomatiseerde verzendhal te bezoeken. Daar zie je hoe staalrollen in een vrachtwagen of treinwagon geladen worden. Het bezoek duurt ongeveer 1 uur. Na het bezoek kun je terecht in de tent met staaltoepassingen voor een hapje en een drankje. Kom zelfstandig naar de parking van ArcelorMittal (John Kennedylaan 51, 9042 Gent) of neem aan het Kluizendok een shuttlebus.

Danser Group

Voeg toe aan mijn havendag
Met 51 miljoen ton aan goederenoverslag behaalde de haven van Gent in 2016 een record. 21,9 miljoen ton daarvan werd via binnenvaart vervoerd. Dat aandeel was nog nooit zo hoog. Aan de Rigakaai kun je zo'n binnenvaartschip van de Danser Group zelf ontdekken. Danser Group is een logistieke dienstverlener. De containeroperator zet onder andere meer dan 70 binnenvaartschepen in om jaarlijks 1,4 miljoen TEU (1 TEU = een container van 6 meter lang, 2,44 meter breed en 2,59 meter hoog) op Europese binnenwateren te vervoeren.

De Benelux

Voeg toe aan mijn havendag
Het Grootdok, tegenover de Rigakaai, is het oudste dok in de haven van Gent. Het dateert van het begin van de 20ste eeuw en heeft drie insteekdokken of 'darsen': het Zuid-, Midden- en Noorddok. Blijf vooral niet op de kaai staan, maar ga aan boord van de Benelux-boot en ontdek het Grootdok vanop het water. Een gids vertelt je meer over wat je ziet in en rond het dok. De rondvaarten vertrekken om 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur. Tickets ter plaatse zijn beschikbaar.

De Eendracht

 • Rigakaai 1
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • Reddingsvest (ter plaatse beschikbaar)
Voeg toe aan mijn havendag
De bootmannen van De Eendracht zorgen ervoor dat zeeschepen op een veilige manier kunnen aanmeren in de Gentse haven. Ze trekken de zware trossen op de kaai en leggen die vast aan de meerpalen. Daarvoor gebruiken ze speciaal uitgeruste winchwagens en werkboten. Vaar mee met een werkboot in het Grootdok. Zo'n tochtje duurt ongeveer 10 minuten. Er kunnen telkens vijf personen aan boord. Kleine (of grote) kinderen mogen het stuurwiel eventjes overnemen en zich een echte schipper voelen.

De Gentse Barge

Voeg toe aan mijn havendag
Het Grootdok, tegenover de Rigakaai, is het oudste dok in de haven van Gent. Het dateert van het begin van de 20ste eeuw en heeft drie insteekdokken of 'darsen': het Zuid-, Midden- en Noorddok. Blijf vooral niet op de kaai staan, maar ga aan boord van de Gentse Barge en ontdek het Grootdok vanop het water. Een gids vertelt je meer over wat je ziet in en rond het dok. De rondvaarten vertrekken om 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16:30 uur. Let op: de Gentse Barge is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bezoekers moeten zelf enkele passen kunnen zetten om het schip via de brug te betreden. Tickets ter plaatse beschikbaar.

Denick

Voeg toe aan mijn havendag
Vaar mee met de rondvaartboot Denick ll en geniet vanop het Kanaal Gent-Terneuzen van een uniek uitzicht op de haven van Gent. Een ervaren gids vergezelt je en vertelt je meer over wat je in en rond het Kluizendok ziet. De Denick II, een van de grootste passagiersschepen in Zeeland, is de nieuwste aanwinst van Rederij Denick. Tijdens de Havendag vaart het schip tien keer uit, telkens voor ongeveer 40 minuten. Op elke tocht kunnen 249 personen mee. De rondvaarten vertrekken om 10:00, 10:45, 11:30, 12:15, 13:00, 13:45, 14:30, 15:15, 16:00 en 16:45 uur. Tickets ter plaatste beschikbaar.

DFDS Logistics

 • Philips Landsbergiuslaan
 • 13:00 - 17:00
 • gratis
Voeg toe aan mijn havendag
DFDS Logistics heeft een resem aan activiteiten gepland. Vanaf 13 uur kun je door een gang van vrachtwagens wandelen en ontdekken wat er zoal op een roroschip gaat. In de trailers van DFDS Logistics zie je de vracht die zo'n schip vervoert, zoals auto-onderdelen. Geniet hier van een streepje muziek en ga langs bij een van de zes foodtrucks voor een hapje en een drankje. Voor de kleinsten vind je hier kinderanimatie. Vanaf 13:30 uur kun je dan weer aan boord stappen van twee passagiersschepen (een ervan is toegankelijk voor rolstoelgebruikers) en vanop het water zien hoe een roroschip behandeld wordt. DFDS Logistics lost en laadt in 7 uur 450 trailers en 450 auto's! Doe ook zeker mee aan de wedstrijd van DFDS en Volvo Cars en win een reis naar Zweden, inclusief een bezoek aan het Volvo Museum en de Volvo Cars-fabriek.

DFDS Logistics

Voeg toe aan mijn havendag
Wil je graag eens meerijden in een vrachtwagen? DFDS Logistics biedt je de mogelijkheid om een ritje te maken met een ervaren chauffeur. Voel de kracht van een veertigtonner op de weg en leer bij over de veiligheidssystemen van een vrachtwagen, het rijgedrag van een vrachtwagenchauffeur en de risico's van de 'dode hoek'. Tickets ter plaatse beschikbaar.

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: