DE HAVEN VAN

Antwerpen

Ontdek de container in al zijn facetten

De haven van Antwerpen is een wereldhaven, de nummer 2 in Europa, en de economische motor van Vlaanderen en België. De jongste jaren kende de haven een forse groei, waarbij onder meer het aandeel van vloeibare bulk en containers flink de hoogte in ging. De groei van het containertransport heeft een grote impact op de koers die de haven vaart en de beslissingen die ze neemt. Wil je de metalen box in al zijn facetten leren kennen? Bezoek dan tijdens de Vlaamse Havendag zeker de havenbedrijven DP World, MPET, Van Moer en Zuidnatie-Becomar.

In 2017 is het vijftig jaar geleden dat het eerste echte containerschip de haven van Antwerpen aanliep. De Atlantic Span bracht toen 700 containers mee. Vandaag heeft de containerreus Madrid Maersk meer dan 20.000 containers aan boord. De uitvinding van de container heeft een enorme invloed gehad op de haven en op de wereldhandel.

Het containertransport mag dan belangrijk zijn, Antwerpen is meer dan containers alleen. Wil je weten wat de haven nog meer te bieden heeft? Ontdek het op zondag 17 september. Opgelet: Voor sommige bedrijfsbezoeken moet je vooraf inschrijven. Enkel geregistreerde bezoekers worden toegelaten.

Bekijk hieronder alle activiteiten!

We kijken er alvast naar uit je te mogen ontvangen. Welkom in jouw haven!

Download de programmabrochure voor de Haven van Antwerpen.

 

Nog vragen voor de haven van Antwerpen (activiteiten, bereikbaarheid, praktische zaken…)?  Stuur je vraag naar communicatie@portofantwerp.com, ze helpen je graag verder.

 

 

Aanmeren kan hier

Filter

Administratie van Douane en Accijnzen

Voeg toe aan mijn havendag
Speciaal voor de Vlaamse Havendag opent de Administratie van Douane en Accijnzen de deuren van de Grensinspectiepost op Linkeroever. Verschillende diensten lichten hun taken toe en organiseren demo's. De Mobiele Teams 5 en 7 leggen uit hoe ze goederen scannen en verifiëren. Mobiel Team 9 toont hoe de haven wordt beveiligd en demonstreert een arrestatie. Het Rummage-team organiseert een speurtocht voor kinderen en ook de Motorrijders en de Hondenteams tonen hoe ze werken. De Harmonie van Financiën zorgt voor de muzikale opluistering.

Agentschap MDK met vloot - Loodswezen en Vlaamse hydrografie

Voeg toe aan mijn havendag
De Sirius, het paradepaardje van het Agentschap MDK, vaart richting Antwerpen. Het schip beschikt over hoogtechnologische snufjes en wordt in noodsituaties als coördinatieplatform gebruikt. De Sirius is uitgerust met een ingebouwde gyro die garant staat voor snelle en kwaliteitsvolle hydrografische metingen. Studenten van het maritiem onderwijs vinden aan boord al het nodige om de theorie in de praktijk om te zetten. Het vaartuig kan ook tijdelijk de Loodsboot vervangen. Tijdens de Vlaamse Havendag zullen bemanningen van VLOOT en experts van de Vlaamse Hydrografie aan boord zijn om de mogelijkheden en de opdrachten toe te lichten. Ook het Vlaams Loodswezen sluit aan.

Algemeen Werkhuis Noord

 • Droogdokkenweg 4
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • Aangepast schoeisel
Voeg toe aan mijn havendag
De bouw van de droogdokken in Antwerpen, ook wel 'putten' genoemd, startte in 1861. De site bleef jarenlang groeien, tot in 1931 het laatste droogdok werd aangelegd. De dokken worden vandaag nog altijd gebruikt als een vaste onderhouds -en herstelplaats voor schepen. Op korte termijn wordt de site mee geïntegreerd in het nieuwe Droogdokkenpark. Wil je weten hoe zo'n droogdok werkt? Grijp dan je kans om een laatste keer langs de authentieke 'putten' te wandelen en te ontdekken hoe diep een droogdok is en hoe het wordt opgebouwd.

Bilfinger

 • Boereveldseweg 4
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • PBM's ter plaatse
 • Oordopjes en veiligheidsbril zijn ter plaatse te krijgen.
Voeg toe aan mijn havendag
Maak kennis met de activiteiten van de Bilfinger Group in België. Het bedrijf is actief in de montage van metalen constructies, lassen, pijpfitten, stellingbouw en isolatietechnieken. Het is een van de grootste contractoren van het havengebied. Samen met VDAB lanceerde Bilfinger ook de Pipetech Academy, die gerichte opleidingen geeft. Enkele medewerkers komen boeiende demonstraties geven.

Chinese Marine

 • Wijngaardnatie, Haminastraat
 • 10:00 - 17:00
 • gratis
 • Voor een bezoekje aan deze schepen, breng je zeker je identiteitskaart mee.
 • Voor een bezoekje aan deze schepen draag je best aangepast schoeisel (geen hakken)
Voeg toe aan mijn havendag
Drie Chinese marineschepen liggen aangemeerd in de haven van Antwerpen en worden uitzonderlijk op zondag 17 september opengesteld voor het publiek. De 578 Yangzhou en de 577 Huanggang, twee hypermoderne fregatten met een lengte van 138m, zijn uitgerust met lanceerbuizen voor lucht-afweerraketten, torpedolanceerbuizen, afweerraketten tegen schepen en onderzeeërs, en een boordkanon. Daarnaast zal ook de 966 Gaoyouhu, een bevoorradingsschip van 181m met een eigen helidek, open zijn voor het publiek. Een unieke kans! Voor een bezoekje aan deze schepen, breng je zeker je identiteitskaart mee en draag je best aangepast schoeisel (geen hakken). Opgelet: de minimumleeftijd is 6 jaar en rugzakken of tassen zijn niet toegelaten op de schepen.

CVBA Brabo Havenloodsen en Bootlieden

 • Industrieweg 25
 • 9:30 - 17:00
 • gratis
 • Inschrijven via e-mail havendag2017@brabo.com met vermelding van naam en aantal personen.
 • Wegens beperkte capaciteit is op voorhand inschrijven verplicht.
Voeg toe aan mijn havendag
CVBA Brabo staat al meer dan 85 jaar in voor het beloodsen en het aan- en afmeren van zeeschepen in de haven van Antwerpen. Met 300 medewerkers behoort het bedrijf wereldwijd tot de grootste in zijn sector. Alle medewerkers worden intern opgeleid. Tijdens de Vlaamse Havendag opent het opleidingscentrum zijn deuren en kan je onder meer een unieke 360°-vaar- en manoeuvreersimulator in actie zien. Experts geven mee wat er allemaal komt kijken bij het beloodsen en aanmeren van een schip. De mensen van de technische dienst leggen uit hoe het gespecialiseerde materiaal (motorboten, winchwagen ...) wordt onderhouden.

DP World Antwerp Gateway

 • Haven 1950 - Molenweg (administratief gebouw)
 • 10:30 - 17:00
 • gratis
 • Inschrijven via www.dpwaevents.be/havendag
 • Online registratie is nodig voor elke bezoeker.
Voeg toe aan mijn havendag
DP World Antwerp, met hoofdkwartier in Dubai, is een grote containerterminal aan het Deurganckdok. Het bedrijf laadt en lost containers van over de hele wereld en vormt een belangrijke schakel tussen de rederijen en het transport via weg, water en spoor. Op de terminal zie je vrachtwagens, treinen, binnenschepen en zeereuzen aan het werk. Elk jaar passeren er zo'n 2,5 miljoen containers. Benieuwd hoe dat gaat? Kom dan kijken naar de geavanceerde portaalkranen, automatische stapelkranen en containerliften! Inschrijven doe je via www.dpwaevents.be/havendag .

Fort Liefkenshoek

Voeg toe aan mijn havendag
Het Fort Liefkenshoek is een militair bouwwerk uit het einde van de 16de eeuw. Het werd aangelegd om de stad en de haven te beschermen. De afgelopen decennia deed het fort onder meer dienst als quarantainestation, marinebasis en vakantieoord voor beroepsmilitairen. Het vormt een van de laatste stukjes groen tussen het industrielandschap. In 1980 kocht de gemeente Beveren het fort aan. Sinds 1985 is het beschermd als monument en als landschap. Een bezoekje is zeker de moeite waard! Fiets gerust even langs en blaas uit in het café.

Havenbedrijf Antwerpen Nieuwe droogdokken

Voeg toe aan mijn havendag
Vanaf volgend jaar zullen er geen schepen meer hersteld worden in de monumentale droogdokken op het Eilandje. Deze infrastructuur wordt mee opgenomen in het Droogdokkenpark, een grootstedelijk park dat een scharnierpunt zal vormen tussen de stad en de haven. De nieuwe droogdokken die het Havenbedrijf geïnstalleerd heeft op Kaai 602-6012 hebben dan misschien minder historische waarde, spectaculair zijn ze wel. Binnenkort worden ze in dienst genomen, dus je hebt nu nog de unieke kans om een kijkje te nemen in deze indrukwekkende infrastructuur. Combineer je bezoek met een rondleiding op de werf van de nieuwe centrale werkplaats van het Havenbedrijf, ook op de site K602-612, of ga er aan boord van een baggervaartuig en sleepboot.

Havenhuis

 • Zaha Hadidplein 1
 • 10:00 - 18:00
 • gratis
 • Inschrijven via http://www.portofantwerp.com/nl/vlaamsehavendag
Voeg toe aan mijn havendag
De hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen symboliseert het dynamische en innovatieve karakter van de haven. Het gebouw is de werkplek voor 500 medewerkers en een ontmoetingsplaats voor vele internationale contacten. Kom zeker eens een kijkje nemen in het atrium, de ontvangstruimte van het Havenhuis. Op het Zaha Hadidplein, dat voor de gelegenheid overdekt is, valt ook heel wat te beleven. Zo kan je er genieten van een heus Deep Water Solo Climbing-spektakel, een bezoekje brengen aan het schip Sirius en de mijnenjager Bellis van de Marine of langsgaan bij Umicore, Are You Waterproof, Havencentrum Lillo, Mercy Ships of de industrieel ingenieurs van de Universiteit Antwerpen. Als kers op de taart vieren we het éénjarig bestaan van het Havenhuis met een optreden van Pieter Embrechts en Dimitri Leue (start om 11u, gratis, inschrijven is niet nodig).

De Vlaamse Havendag komt tot stand in samenwerking met de vier Vlaamse havens: